Tester på bästa TV:n

Detta är bästa TV 2020

Om du ska köpa TV och vill veta vilken som är bäst just nu, har du kommit helt rätt. Vi har gått igenom alla tidningar, sajter och tagit reda på experternas hemligheter från deras TV test. Men vi har också kollat med de svenska konsumenterna för att höra vad de tycker om sina TV-apparater.

 

Allt detta har vi sammanställt till dig i detta TV test, så att du snabbt och enkelt kan ta rätt beslut och undvika jobbiga felköp. Vi börjar dock med att titta på några saker som är bra att känna till inför ditt TV-köp.

 

Innehållsförteckning


 

Bästa TV 2020

Platt-TV Bäst i test

Samsung QLED QE55Q80T

Platt-TV bäst i test Samsung QLED QE55Q80T
 • Mycket bra bild

 • Smidig användarupplevelse

 • Väldigt lite lagg - bra för gaming

 • Ingen Dolby Vision

 • Bild i kanterna upplevs som mörkare

Utmanaren Smart TV 55 tum

LG OLED55B9

Platt-TV bäst i test LG OLED55B9
 • Kontrastrik bild

 • Snygg design

 • Smarta funktioner

 • Kan uppstå inbränning i skärmen

65 tum TV bäst i test 2020

LG OLED65CX

Platt-TV bäst i test LG OLED65CX
 • Enastående bildkvalitet

 • Fin design

 • Prisvärd OLED

 • Ömtålig

 • Dålig bas

32 tum TV bäst i test 2020

Samsung UE32T4305

Platt-TV bäst i test Samsung UE32T4305
 • Bra bildkvalitet

 • Enkel användarupplevelse

 • Bra utbud av applikationer

 • Få utgångar

 • Endast optiskt ljud utöver Tv:ns egna högtalare


Bästa TV:n - så säger experterna i sina TV test

Ska du i första hand titta på TV med din nya TV? Kanske frågan känns löjlig och hade det varit för några år sedan, hade du blivit tagen för en galning om du ställde den. Men idag är den faktiskt relevant. Detta eftersom det numera går att göra väldigt mycket med sin TV. Utvecklingen går från att vara TV-tittare till TV-användare då dagens apparater mer påminner om datorer med en väldigt stor skärm, än en "dumburk".

 

Med en Smart-TV kan du t.ex. surfa på internet, kolla på YouTube, använda appar och koppla upp TV:n mot din dator. Och nej, det är inte en smartphone eller surfplatta vi pratar om, det är en TV, även om elektronikprodukterna blir allt mer lika varandra för varje år.

 

Vill du läsa mer om vad Smart-TV innebär, finns det en enkel genomgång här. Och vill du ta en rejäl djupdykning och veta vad Dvb-t, Mhl, Hdr, Nits och många andra saker betyder och hur de fungerar, har M3 en bra sammanställning här (från hösten 2017).

 

Men du som inte känner behov av att bli TV-expert, utan nöjer dig med att se och använda din nya TV, kan fortsätta läsa här.

 

Plasma, LED eller OLED?

När det gäller bildteknik är det LED och OLED som dominerar idag. Den sista stora tillverkaren av Plasma-TV, Panasonic, upphörde med produktionen av plasma redan år 2014 så denna teknik är förpassad till historien.

 

OLED är den teknik som kommer att dominera i framtiden. Här kan varje liten pixel (prick) på skärmen styras individuellt med tre färger; Röd, blå och grön. Detta gör att det går att få en väldigt skarp och exakt bild och dessutom med en svärta som är mycket bättre än LED. Det svarta blir verkligen helt svart. Skärmarna kan också göras mycket tunna - till och med böjbara - och de har en oslagbar betraktningsvinkel.

 

Givetvis finns det dock även nackdelar med denna teknik och du som var med på Plasma-tiden, känner kanske igen dem. OLED är t.ex. inte lika ljusstark som LED, vilket kan bli ett problem om du tänkt se på TV i ett rum där solen lyser in. Det finns också en lite större risk för "inbränning" om du visar samma bild under lång tid. Dessutom är priset på en OLED-TV fortfarande högre än på en traditionell LED-TV.

 

Så stor TV ska du köpa

Vad som än sägs, så spelar storleken en viktig roll. Och enkelt uttryckt går det att säga; Ju bättre signalkvalité du har, desto större TV kan du köpa. Ser du bara på Blu Ray-filmer och har HD-kanaler i ditt hem, ja då kan du enkelt gå upp mot 65". Men om du tänker titta på gamla VHS-filmer eller kanske bara har basutbudet av TV-kanaler i din lägenhet (alltså ingen egen digitalbox) kan det vara bra att inte köpa alltför stor TV.

 

Ju större TV, desto lättare syns nämligen den dåliga signalkvalitén, genom till exempel grynig, kornig eller oskarp bild.

 

Just nu (2020) är 55- och 65-tum de mest efterfrågade storlekarna och trenden går mot allt större skärmar för varje år. Har du bra ekonomi och signalkvalité finns det alltså inget som hindrar att du väljer en större TV. I våra rekommendationer nedan listar vi 55-tum som huvudalternativen men dessa TV-apparater finns även som 65-tum.

 

Vad hände med 3D och välvda TV-skärmar?

Under 2011 kom 3D-tekniken tillbaka, men det blev aldrig någon succé. Inte denna gång heller, kanske kan tilläggas. Den blev lika lite uppskattad nu, som på 80-talet. Konsumenterna använde det i väldigt liten omfattning och 2016 kunde vi därför se att Samsung och LG inte längre satsade på 3D utan att denna teknik togs bort.

 

Under 2014 presenterade tillverkarna så kallade "välvda" skärmar. Det var en formgivning som framför allt handlade om att tittaren i soffan skulle få en mer rät vinkel till bilden, oavsett hur stor tv:n var. Inte heller detta var dock något som konsumenterna uppskattade i någon högre grad. Efter bara ett par år tog därför även denna trend slut och de välvda TV-apparaterna har idag nästan försvunnit helt från marknaden.

 

Därför ska du ha 100 Hz i din nya TV

Nästan alla dagens TV-apparater klarar lugna bilder utan problem. Det är först när bilden är i rörelse som svagheterna börjar synas tydligare. Billigare TV-apparater är helt enkelt lite tröga och får problem när de ska bevara en bild skarp, när kameran rör sig snabbt. För att förbättra detta tar TV-tillverkarna fram apparater med 100 eller 200 Hz som gör att rörelserna blir mjukare.


Undvik helst TV-apparater som bara har 50 eller 60 Hz. Visst är de billigare, men risken är att du kommer att ångra ditt köp efteråt, när bilden hackar i både filmer och sportevenemang. Var också på din vakt när du kollar uppdateringsfrekvensen. Ofta försöker tillverkarna "luras" med tekniska lösningar, att de har 100 Hz eller till och med 200 Hz, trots att TV:n egentligen bara har 50 Hz.

 

Visste du detta om 4K Ultra HD?

Under 2014 gjorde de första TV-apparaterna med Ultra HD entré på den svenska marknaden. Kortfattat kan man säga att 4K UHD är en förkortning av Ultra High Definition och är ett skärmformat som ska ha minst 3840 x 2160 pixlars upplösning.

 

En Ultra-HD-TV kan alltså visa skarpare och mer detaljerade bilder eftersom den har fyra gånger fler bildpunkter än en TV med Full-HD (1920 x 1080). Därav beteckningen 4K och denna teknik kommer främst till sin rätt med stora skärmar.

 

Frågan är om du måste köpa en Ultra HD redan idag? Med stor sannolikhet är svaret 'nej'. Några TV-sändningar i Ultra HD kommer vi inte att få de närmaste åren och äkta Ultra HD-material är sällsynt än så länge, även om YouTube och streamingtjänster som NetFlix har ett visst utbud. Flera användartester som gjorts, visar också att många konsumenter har svårt att se någon större skillnad mellan bilder i Ultra HD och Full HD.

 

Dock faller priserna snabbt på Ultra HD och det är förstås ingen nackdel att köpa en sån TV redan idag, om plånboken tillåter det. Mer om Ultra HD kan du läsa här.

 

Därför ska du köpa en TV med HDR

En ny teknik som många konsumenter uppskattar är HDR. Här är det många tittare som direkt kan märka skillnad genom en skarpare och tydligare bild. Enkelt förklarat handlar det om att varje färg kan visas i flera nyanser än tidigare. En vanlig Ultra HD-TV kan visa ca 16 miljoner färger, medan en motsvarande TV med HDR kan visa ca 1 miljard färger. Färgspannet blir alltså betydligt större och bilden upplevs därför mer levande och äkta.

 

Framför allt märker du fördelarna med HDR i scener som är mycket ljusa och innehåller många små detaljer. En flygbild över t.ex. New York går från att vara en "grå massa" till att visa detaljer i byggnader och på gator. Det kan alltså vara en bra idé att se till att din nya TV har HDR, eftersom denna teknik kan berika din upplevelse när du ser på filmer och TV-program.

 

Här är bästa TV-tillverkaren

När vi började våra genomgångar för några år sedan, var det bara ett märke som gällde; Samsung. Experter, butiker och konsumenter talade samma tydliga språk - om du ville ha den bästa TV-tillverkaren av LCD/LED-paneler var det bara Samsung som gällde. Så är det inte idag, då framför allt LG tagit in på den tidigare ensamma härskaren och utvecklat sin teknik oerhört bra. För några år sedan var även Sony med i matchen, men de har den senaste tiden inte lyckats lika bra som tidigare i testerna.

 

Ser vi till vad experterna anser är de bästa tillverkarna idag i sina TV test, så delar de åsikterna med konsumenterna; De bästa TV-apparaterna just nu görs av LG, Samsung och Philips. Dessa tre varumärken placerar sig ofta överst i experttesterna och uppskattas även av konsumenterna. Därför vänder vi i första hand blicken mot dessa tillverkare inför våra val och analyser.


Läs expert-recensionerna här!

TV bäst i test 2020 - 55 tum

Den TV som gäller ifall du vill säkerställa att du får det allra bästa till ett inte allt för dyrt pris som även är förberedd med framtidens teknik så är det ingen annan än Samsung QLED Q80T.

Bästa tv just nu - Samsung QLED Q80T

(Klicka på Tv:n för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 september 2020


Samsung Q80T är en bra och prisvärd Tv som har fått bra recensioner av experter och konsumenter. Sedan Q70R har den fått en del prestandahöjande uppdateringar, en av dem; lokal ljusreglering gör det enkelt att titta på Tv:n även om du sitter i ett bakgrundsbelyst rum. 

 

Q80T finns i en rad olika storlekar, från 49 till 85 tum. Dess inramning är precis stor nog för att omfatta den stora bilden som nästan uppfattas som gränslös. Designen är slimmad och har en small sockel. Dessvärre finns det ingen inbyggd kopplingsbox vilket medför något krånglig sladdhantering men eftersom du kan leda kablar via dess fot går det ändå att få det snyggt och prydligt. 

 

 

När det gäller material i 4K och HDR levererar Q80T en bra upplevelse. Dess förmåga att skala upp HD-innehåll till 4K går mycket bra och detta är mycket tack vare den skarpa videoprocessorn. Även modernt innehåll som streamas i HDR levereras med superstark kontrast och god detaljrikedom. Exempelvis skriver Ljud & Bild att Tv:n ”har gott om ljusstyrka, tillräckligt för att titta på TV i dagsljus, samtidigt som den klarar av att få fram de mörkaste nyanserna i en mörk scen.”

 

Tv:n stöder HDR10+ innehåll men tyvärr har Samsung inget stöd för Dolby på några av deras Tv-modeller. 

 

Fördröjningen mellan signal och bild är otroligt låg, ca 8,7ms när Game Motion Plus är aktiverat. Detta gör Tv:n ideal för gaming. Spel-inställningen ser även till att minska suddighet och vibrationer. 

 

När du inte spelar spel finns det en drös med funktioner att använda. Du har alla dina favorit strömningstjänster där utbudet består av: Netflix, Amazon, HBO, Rakuten, Apple och med uppdatering kommer även Disney+ finnas bland utbudet. 


Tv:n har 4 HDMI (varav en är HDMI 2.1 med stöd för 4K/120fp) samt en med stöd för eARC som klarar av 4K på 60Hz vilket är den frekvens och upplösning som Playstation 5 och Xbox Series X förväntas utnyttja. De andra ingångarna stödjer 2K vid 120Hz samt en som minskar latency (ALLM - Auto Low Latency Mode). Utöver HDMI finns det 2 usb-portar, 1 optisk ljudingång, 1 ethernet ingång och en CI-ingång.

 

Tv:ns användargränssnitt är Samsungs egna Tizen som ger dig organiserade menyer. Om du inte tycker att nuvarande meny-layout passar dig kan du alltid organisera den för att passa dina egna preferenser. Du kan också anpassa Tv:ns skärmsläckare och lägga in egna bildspel. 

 

En cool funktion är att du kan synka din Samsung smartphone till Tv:n och på så sätt kunna se både mobilskärm och Tv-innehåll bredvid varandra på Tv-skärmen. 

 

Ljudet i Q80T är också imponerande. Här använder sig Samsung av ”Object Sound Tracking” där Tv:n analyserar ljudsignalen för att sedan distribuera ljudet för bästa surroundeffekt. För att ge ett maffigare Tv-ljud har Q80T även en extra uppsättning högtalare. Denna effekt är dock mer märkbar på de större modellerna, exempelvis 65- och 85-tum.  

 

Samsung QLED Q80T kommer i storlekar från 49 till 85 tum. De vanligaste just nu är 55 och 65. Du hittar länkar till båda två här nedan. 


Detta säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden är vi väldigt intresserade av att höra vad användarna tycker om sin produkt. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Har denna tv i två veckor nu och är mycket nöjd. Den har en väldigt bra ljusstyrka och svärta i klass med oled, trodde faktiskt inte att det skulle vara så bra svärta som det är! Den har naturliga färger och bra betraktningsvinkel. Den överträffade alla mina förväntningar när det gäller tvspel (ps4). Smart  TVn är otroligt snabb och enkel att förstå."


"Fantastisk bild och HDR av bästa klass. Ljudet är över förväntan."


"Bildkvalitet är perfekt. Jag skulle rekommendera denna TV:n till er som vill köpa ny TV." 


"Otroligt bra TV med bra bild och många bra funktioner. Enkel att använda och mycket TV för pengarna. Kommer absolut rekommendera denna produkt vidare."


"Riktigt nöjd med tvn. Bildkvaliteten är otroligt bra och det är väldigt fina färger. Jag gillar att ljusstyrkan kan justera sig efter rummet så man själv slipper ändra."


"Har haft denna tv en vecka och jag är otroligt nöjd med hur den presterar i alla lägen. Det lätta gränssnittet, snabba reaktioner i handkontrollen och smarta bildlägen gör detta till ett av mina bästa köp på länge."


"Perfekt tv, bra bild och funktion. Game mode passar perfekt för min console."


"Den är kanon, bra funktioner, snygg skärpa, kontraster, färger, lätt att installera appar om man saknar någon. Lätt att använda med multifunktions handkontrollen som följer med, var skeptisk i början, men den är riktigt bra."


"Fantastisk bildkvalitet!"


"En bra tv med väldigt lite kvar att önska."


"Bra SMART-TV, utmärkt bild och snygg tv!"


"Enkel att installera."


Detta är nackdelarna med TV:n

Det är ytterst få saker denna tv gör fel. Som mest är det små petitesser som att Tv:n saknar ett no-gap fäste och en One Connect-kopplingsbox. 


Här kan du köpa TV bäst i test 55 tum till lägst pris

CDON.COM säljer bästa platt-TV just nu för 13990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

13990 kr är det lägsta priset just nu för Samsung QLED QE55Q80T!

Proshop säljer den för 13990 kr. Frakten ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa platt-TV bäst i test för bara 14990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

MediaMarkt säljer bästa platt-TV just nu för bara 14990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hifi Klubben säljer platt-TV för 14990 kr. Frakten är inkluderad i priset.


Här kan du köpa Samsung QLED Q80T (65 tum) 


Önskar du låna pengar till TV-inköpet, har vi även tips på banklån.

 Utmanaren - Bästa Smart TV 55 tum 2020

I LG:s OLED-familj finns B9-modellen som är en nyare modell av vår gamla testvinnare som tillhör C-modellen. När vi väger samman alla aktuella TV-tester, tar hänsyn till konsumenternas åsikter och priset blir det denna LG OLED55B9PLA  en värdig utmanare till vår testvinnare.


Utmanare Smart-TV: LG OLED55B9PLA

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset på TV:n)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 september 2020LG:s B9 OLED från är fullspäckad med smarta funktioner och ny teknik. TV:n är väldigt lik C-serien. Samma tunna bezel ger TV:n ett gränslöst utseende som pryder ditt vardagsrum. Dimensionerna på TV-apparaterna är snarlika och den stora skillnaden är att B9 använder mindre premium-material. TV:n är inte lika "flashig" som C-serien utan har ett mer minimalistiskt utseende. 

 

Den stora skillnaden mellan en OLED/AMOLED (vilket inte ska förväxlas med Samsungs 'QLED') och en vanlig LED är att den inte har någon bakgrundsbelysning. Det gör att det blir väldigt mycket mer svärta, där det faktiskt ska vara svart i bilden. Den är helt jämförbar, och enligt många till och med bättre, än de Plasma-TV som tidigare såldes. Bildproblem som t.ex. 'clouding' slipper du också.


Tack vare OLED-tekniken får du dessutom pixlar som är över 1000 gånger snabbare än LED-pixlar, vilket gör att bilden är fri från rörelseoskärpa. Andra fördelar är att en OLED kan göras tunnare samt att betraktningsvinkeln är mycket bättre.

 

Trots att det är LG:s instegsmodell till OLED-TV så får du fortfarande LG:s fenomenala remote-kontroll där det finns dedikerade knappar till Netflix och Amazon Prime som finns förinstallerade på denna smart-tv. Remote-kontrollen är även utrustad med talfunktion som går att länka ihop med Google Home. 

 

När det kommer till bildkvaliteten så har LG B9 samma OLED-paneler som C9-serien. De enastående panelerna ger naturliga skuggor, brett färgutbud, ökad kontrast och ljusstyrka samt en snabbare uppdateringsfrekvens för en jämn bild. Den har även HDR (high dynamic range) för att få fram en mer realistisk bild och återskapa hur vi människor ser verkligheten med våra ögon. HDR bidrar till en riktigt djup svärta samt att kontrasterna och detaljerna kryddas till. 


Processorkraften är där det skiljer sig mest från C9-serien då får B9-serien nöja sig med en Alpha 7 Series 2-processor istället för en Alpha 9 Series 2. Denna skillnad upplevs dock inte som så stor. 

 

Ljudmässigt är den också förberedd för det mesta du kan tänkas önska dig och levereras från Dolby Atmos. Du når ljudet genom en optisk digital ljudutgång, men den har också uttag för hörlurar. Utöver finns det 4 HDMI-portar samt 2 USB-kontakter på TV:n för att ansluta dina andra produkter.

 

Den har även HDR för att göra en mer realistisk bild och återskapa hur vi människor ser verkligheten med våra ögon. Denna funktion kommer till sin fulla rätt när du kopplar TV:n till den bästa Ultra HD Blurayspelaren. TV:n är energiklassad som A och drar 107 watt vid drift.


Utmanaren LG B9 är en otroligt tunn tv!

Likt C9 är denna TV otroligt tunn.


Ska du ha en riktigt bra TV idag, ska du ha OLED enligt experterna och konsumenterna. Och ska du dessutom ha den allra bästa OLED-TV:n så ska du ha TV-apparater från LG:s OLED-serie.


Så här tycker konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


"En bra tv, fin bild, Ganska cool också. Mycket fin i ett mörkt rum." - erikOchEmil


"Otroligt nöjd, fantastisk svärta. Bra OS och lätt att använda." - Springmajs


"Kan aldrig tänka mig att jag väljer något annat än OLED TV i framtiden!" - BårdL


"Du har hittat den. Detta är den bästa TV:n att köpa." - Kaz


"Väldigt glad med denna TV:n och den är i stora drag allt jag hoppats på. Gaming är jämnt och responsivt. Kontrasten gör så att bilden "poppar" och färgerna är djupa och fylliga. Rekommenderar för den som vill ta ett steg in till OLED-stuket." - Chargeit

 

Detta är nackdelarna med LG TV:n

Nackdelarna med denna TV då? Såna finns ju med alla produkter och vi vill gärna känna till dem innan köpet så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Flera konsumenter som köpt LG:s OLED har hört av sig till Bäst i test Guiden och berättat att de haft problem med inbränningar i skärmen vilket inte alls är bra. Ifall detta inträffar så går det på garantin och löser sig förhoppningsvis så snabbt som möjligt. 

 

Läs gärna om funktioner och finesser i denna Smart-TV på LG:s hemsida.

 

Här kan du köpa TV-bäst i test utmanaren LG OLED55B9 till lägst pris

Idag köper du denna TV billigast på internet och då får du den dessutom levererad hem till ditt hus. Skönt, eftersom kartongen är stor och väger över 20 kilo.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


CDON.COM säljer bästa platt-TV just nu för 12789 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

12789 kr är det lägsta priset just nu för LG OLED55B9!

65 tum TV Bäst i test 2020

Om du hellre vill ha en stor TV som pryder väggen har vi tagit fram en testvinnare inom kategorin 65 tum. Detta är en otroligt bra TV som hyllas av både experter och konsumenter för dess tunna design och otroliga bildkvalitet.


65 tum TV Bäst i test - LG OLED65CX

(Klicka på tv:n för mer information om det bästa priset just nu)

 

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 september 2020


När det gäller bildkvaliteten i LG OLED65CX är den otroligt bra. Färgåtergivningen är rik och välbalanserad. HDR och 4K-content har fått en förbättring från föregående modell, C9. LG OLED65CX lyckas ge bilden mer tryck och intensitet vilket leder till en ökad känsla av realism. Kontrasten beskrivs av flera experter som närmast perfekt. Eftersom det är en OLED-TV där varje pixel producerar sitt eget ljus blir mörka toner och skuggor så nära kolsvart som det går och får ett djup som är svårt att hitta på andra Tv-apparater. En pixel kan därför vara hur mörk som helst samtidigt som pixeln bredvid kan vara ljus utan några kompromisser. 


Likt LG:s tidigare TV-apparater använder denna LG:s WebOS. Det är ett mycket effektivt sätt att navigera sig mellan Tv:ns för dess applikationer, inställningar och övriga funktioner. Du kan även skräddarsy denna så WebOS startsida endast visar det du själv är intresserad av eller använder mest. Om du hittar en film eller serie du gärna vill se kan du även markera denna och få en genväg. LG:s WebOS har de allra största streamingtjänsterna förinstallerade. 

 

Sportnörden kommer bli extra glad för funktionen där du kan skriva in ditt favoritlag inom sport. Du kan då få uppdateringar om resultat och givetvis en notifikation när de spelar så du aldrig missar en match eller spel. 

 

När det gäller ljudet kan det beskrivas som kraftfullt. Det klarar enkelt av att fylla ett helt vardagsrum med klart och krispigt ljud. Både mellan- och högregister låter bra och du känner tydligt av hur röster levereras. När det gäller basen är det inte lika imponerande. Istället för att levereras på ett lugnt sätt känns basen överansträngd och som att den måste kompensera för mellan- och hög-registret. För allra bästa ljudupplevelse gör du rätt i att köpa en kompletterande soundbar eller ljudsystem. 


Fjärrkontrollen är en Magic Remote och kan användas på 3 olika sätt. Antingen kan du använda knapparna och hjulet för att komma åt de olika funktionerna. Eller så kan du använda den, likt en laserpekare, och peka fjärrkontrollen mot de applikationer du vill öppna och sedan bekräfta med OK-knappen. Slutligen kan du även styra fjärrkontrollen med din röst.

 

Detta säger konsumenterna

”Superbra TV med allt man kan tänkas vilja ha. Den är framtidssäkrad för nästa generations spelkonsoler med VRR och 120hz. Marknadens just nu bästa bild i denna prisklass. Vill du ha bättre bild får du betala minst det dubbla och tappar dessutom funktioner.”

 

”Riktigt najs TV med g-sync också… Mätte under 15ms med Game Mode på input lag och HDMI 2.1 för nästa konsol generation är ju kul att ha. Bildkvaliteten är 10/10 och för 25k så är det mycket TV.”

 

”Bästa TV:n jag nånsin ägt.”

 

”Wow, Min första OLED och skillnad ifrån Qled var extrem.” 

 

”Full pott än så länge.”


Här köper du bästa TV 65 tum till lägst pris

Hos NetOnNet kan du köpa platt-TV bäst i test för bara 29990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

29990 kr är det lägsta priset just nu för LG OLED65CX!

CDON.COM säljer bästa platt-TV just nu för 29990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Webhallen köper du bäst-i-test-vinnaren för 29990 kr. Frakten ingår även i priset.

MediaMarkt säljer bästa platt-TV just nu för bara 29990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Dustin Home köper du platt-TV för 32995 kr. Frakten ingår i priset.


Önskar du låna pengar till TV-inköpet, har vi även tips på banklån.

 
Smart-tv 32 tum bäst i test

En 32 tums TV passar utmärkt i köket, kontoret eller i sovrummet. Dessa har under de senaste åren lyckats bli riktigt bra och kombinerar flexibilitet med kvalitet. Trots att de kan verka lite för ödmjuka i kontrast till de gigantiska 55- och 65-tummarna finns det fortfarande många anledningar till att köpa en 32 tums TV. Vi guidar dig till rätt val! 


32 tum TV Bäst i test - Samsung UE32T4305

(Klicka på Tv:n för mer information om bästa pris just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 september 2020


Det är konstigt att tänka sig att 32 tum faktiskt var ett av de största TV-formaten. Nu är det andra tider och vi lockas ofta av större och större TV-skärmar. Men till de platser där det finns ont om plats; exempelvis köket och kontoret, har 32-tummarna fortfarande sin plats. 

 

Det som är viktigt idag när du tittar på en 32 tum är att bildkvaliteten är bra och att den enkelt går att flytta. Finesser som ger bio-känsla och det absolut senaste som teknologin har att erbjuda är INTE vad vi söker. 

 

Samsung UE32T4305 är en bra TV som går att köpa till ett mycket bra pris. Samsung har lyckats paketera upplevelsen från en 55-tummare i ett kompakt format. Du får bra bildkvalitet tack vare dess 4 kärniga bildbehandling. Med lokal ljusreglering får du även djupare svärta och ljusare vita får du ett bra kontrastförhållande. 

 

32 tums Tv:n är även smart. Den är utrustad med ett användarvänligt gränssnitt som ger dig tillgång till Netflix, Amazon Prime, YouTube och Apple TV mm. Den inkluderar även inbyggt Wi-Fi och det finns 2 st HDMI- och USB-portar ifall du vill koppla in blu-ray eller spelkonsol.  

 

När det gäller Tv:ns ljud är det ungefär vad du kan förvänta dig av en liten Tv... inte så bra. Vill du ha bättre ljud är det bäst att koppla in ett externt ljudsystem via den optiska utgången. 

 

Tv:n står på två ben men givetvis kan den även monteras på väggen. Benen är rätt långt ifrån varandra vilket medför kravet på en bred yta för Tv:n att stå på. 


Här köper du bästa TV 32 tum till lägst pris

Hos NetOnNet kan du köpa platt-TV bäst i test för bara 3490 kr. Frakten är inkluderad i priset.

3490 kr är det lägsta priset just nu för Samsung UE32T4305!

MediaMarkt säljer bästa platt-TV just nu för bara 3490 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hifi Klubben säljer platt-TV för 3490 kr. Frakten är inkluderad i priset.

CDON.COM säljer bästa platt-TV just nu för 4119 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.


Tips: Du som är med i vår Facebookgrupp får information när någon av de stora kedjorna har REA på våra bästa TV-apparater. På så vis kan du köpa den bästa tv:n till det lägsta priset. Klicka på Gilla nu, så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Läs mer: Så högt ska du montera din nya TV! 

Dessa TV-tester kan du ta del av

Det är populärt att testa TV-apparater då efterfrågan från konsumenterna är stor. Vi har därför valt att bara redovisa tester från 2016 framåt. Vi fyller löpande på med alla nya tester som kommer ut och du ser de senaste testerna högst upp i listan.


Ljud & Bild: Tycker att Samsung QLED Q80T är en utmärkt TV som dessutom blir särskilt rekommenderad. De tycker att Tv:n levererar "skarpa och kontrastrika bildupplevelser som kommer nära high-end modellerna". Trots att den kostar lite mer än budgetmodellerna har den stora fördelar. De ger den även plus för utrustning och dess anslutningar. 


Rtings: Är mycket nöjda med Samsung QLED Q80T och ger den 8,4 poäng. De tycker att den har utmärkt färgnoggrannhet och responstid samt så gillar de Tv:ns stöd för variable uppdateringsfrekvens. De tycker att den passar allra bäst för gaming tack vare den otroligt låga latency-tiden. 


T3: Tycker att Samsung QLED Q80T är en av de bästa 4K-Tv-apparaterna just nu! Enligt dem kommer den passa utmärkt till Playstation 5 och Xbox Series X. De gillar färgåtergivningen, den starka ljusstyrkan och kontrasten samt dess enastående uppskalningsförmåga där den kan ta vanligt HD-material till 4K utan några kompromisser. De ogillar dock att det inte finns något stöd för Dolby Vision, något som alla Samsungs Tv-apparater tyvärr saknar. 


Techradar: Ger Samsung QLED Q80T full pott med 5/5 stjärnor! De tycker att den gör precis det den lovar. De gillar även dess kontrast och detaljrikedom samt smarta funktioner som "Ambient Mode" som låter dig spela bildspel som Tv:ns skärmsläckare. 


Tidningen M3 hyllade Samsung Q70R och gav den utmärkelsen "M3 rekommenderar" efter sitt test i februari 2018. Den fick 8 av 10 poäng och de stora fördelarna är menysystemet, "den minimalistiska och sjukt snygga fjärrkontrollen" samt att den har en "brutalt bra HDR+ uppskalning". Summeringen lyder; "Samsung imponerar i klassen, både bildmässigt och när det gäller smart-tv-funktionerna."


Techradar: Ger LG OLED65CX ett toppbetyg! De gillar bildkvalitén, designen, dess prisvärdhet och att den erbjuder bra funktioner för gaming. De gillar inte basen (som ej klarar så djupa toner som den egentligen hade velat) samt att den inte har något stöd för HDR10+. Utöver detta beskriver de Tv:n som en av de allra bästa hittills. 

 

T3: Ger LG OLED65CX 5/5 stjärnor. De gillar att Tv:n levererar oklanderlig bild till ett bra pris samt att den är väl förberedd för kommande spelkonsoler. 

 

CNET: Gillar bildkvaliteten, att den går att titta på från alla vinklar utan jättestor skillnad i kvalitet samt dess tunna design. De är en av få experter som tycker att Tv:n är dyr och tycker inte att den förbättrats så mycket från föregående LG-modeller. 

 

Forbes: Tycker att det är en av de bästa Tv-apparaterna de har testat. De tycker även att den är förhållandevis billig jämfört med tidigare 65 tums modeller i C-klassen från LG. Om det är helt värt pengarna är de dock lite oense om. Om du har denna Tv:n och tittar på den i de förhållanden den förtjänar (släckt rum) och behandlar den varsamt kan du med fördel köpa denna tv. Annars går det bra med en QLED/LCD som också håller hög kvalitet till ett billigare pris. 

 

Tom’s Guide: Är en annan expert som tycker att Tv:n är för dyr. De skiljer sig också från majoriteten då de tycker att ljudet är ”top notch”. Andra saker de gillar är bl.a. bildkvaliteten, operativsystemet och dess tunna design.  

 

Rtings: Tycker att LG OLED65CX ger perfekt svärta, vida vinklar och en väldigt kort responstid. De tycker dock att Tv:n kan anpassa ljuset lite för aggressivt samt att 

 

Wired: Gillar hur de mörka färgerna hos LG OLED65CX når ett otroligt djup samt att Tv:n funkar mycket bra för gaming tack vare G-sync och AMD FreeSync. De tycker dock att den är dyr samt att förra årets modell (C9) fortfarande är väldigt lik. 

 

Flatpanelshd.com: Gör ett långt test av LG OLED65CX och ger den ett totalbetyg av 86/100. De tycker att den har många goda kvaliteter, framförallt när det gäller bild. De ger den något mindre bra betyg när det gäller funktioner och användarvänlighet. En av anledningarna till detta är att du inte själv får möjligheten att uppdatera WebOS inte ges. De gillar inte heller att portarna sitter på baksidan.  

 

Avforums: Gör en otroligt lång och innehållsrik recension av LG OLED65CX. De har plockat fram mätinstrumenten och verkligen gått in på djupet. Deras test kan dock sammanställas med att säga att de tycker det är en otroligt bra TV. De gillar den träffsäkra bildkvaliteten, HDR-bilden, Dolby Atmos, ingångarna, gaming-upplevelsen samt byggkvalitén. De gillar inte att den saknar en del appar som de gärna hade sett förinstallerade samt att det inte finns någon DTS-ljudavkodning eller HDR10+ kompabilitet.


T3: Rankar Samsungs UE32T4305 på andraplats. De ger den mycket bra betyg och gillar framförallt dess smarta funktioner, Full-HD upplösning samt dess spelfunktioner. 

 

Techradar: Rankar Samsungs UE32T4305 tums tv på tredjeplats. De tycker att den erbjuder bra bildkvalitet och ett bra urval av applikationer.


CNET, November 2019: var positivt överraskade över LG:s senaste samt billigaste OLED-TV. De gillar bildkvaliteten och menar att den enda TV som slår LG B9-serien är vår testvinnare, LG C9-serien. Utöver de gillar de svärtanivåerna (som är slående), superb enhetlighet, breda vinklar och pricksäkra färger.


Techradar, November 2019: testade LG OLED55B9 och tyckte att det var en bra TV-apparat med smarta funktioner till ett relativt bra pris. De gillar dess rika färger och skarpa detalj samt WebOS-plattformen som tar ordet "Smart-TV" till en ny nivå med ett brett utbud av appar, web och en ny, välfungerande, talfunktion. TV:n fick 4,5/5 stjärnor. 


Ljud & Bild, Oktober 2019: testade LG OLED55B9 och blev väldigt imponerade. De gav den full pott, 6 stjärnor och titulerade TV:n som "Enastående!". De gillade tittarupplevelsen, bildkvaliteten, den beckmörka svärtan samt färgåtergivningen. Angående ljudet så tycker de att C9-serien har aningen bättre ljud men att med pengarna du sparar in så har du råd att komplettera med ett externt ljudsystem. Ljud & Bild väljer att avsluta sitt test med "B-serien från LG är definitivt ingen B-produkt. Även om OLED B9 är instegsmodellen i LG:s OLED-serie så ligger den inte långt efter de dyrare modellerna när det gäller prestanda". Ljud & Bild tar även upp LG OLED55B9 i sin fysiska tidning (nummer 12, 2019) där de särskilt rekommenderar denna TV tack vare sin läckra och kontrastrika bildkvalitet.  


tomsguide.com, 2019, testade LG C9OLED och gav den 4,5/5 stjärnor. De gillade bl.a. OLED-displayen som ger ett otroligt djup. De gillar även att TV:n har många inbyggda funktioner som gör den till en sann "Smart-TV". När det kommer till saker de inte gillar så nämns enbart priset.

 

Svenska ljudochbild, 2019, hyllar LG C9OLED och säger att djupperspektivet överträffar det mesta de har sett. De gillar också TV:ns fenomenala kontraster, knivskarpa detaljer och "mjuka rörelser".

 

techradar.com, 2019, ger LG C9OLED 5/5 stjärnor och menar att LG:s nya TV är den "smartaste på planeten"! Bland saker de gillar så tar de upp den fantastiska bildkvaliteten, svärta och kontrast. De gillar även designen och plattformen som har förbättrats med hjälp av AI (artificiell intelligens). Bland de saker de inte tyckte om nämner de att det inte finns något stöd för HDR10+ samt att HDR-ljusstyrkan är begränsad. Utöver de tycker techradar att det är en exceptionell 4K OLED-TV.

 

expertreviews.co.uk, 2019, ger TV:n 5/5 stjärnor och är imponerade över djupet de mörka färgerna får. Utöver det så gillar de att det är så gott som inget lagg när du spelar spel tack vare HDMI 2.1. Bland de nackdelar de presenterar så tycker även expertreviews att HDR-ljusstyrkan är något begränsad när det är väldigt ljusa färger.

 

digitaltrends.com, 2019, ger LG OLEDC9 4,5/5 stjärnor och gillar designen, dess "framtidsförsäkrade" ugångsportar och att TV:n är kompatibel med Alexa, Google Assistant och AirPlay2. Bland saker de tyckte mindre om fanns priset.

 

rtings.com, 2019, gillade LG:s nya OLED-TV och gav den 9/10 poäng. De tycker det är en utmärkt TV som leverar djupa, mörka, färger och att bilden är pricksäker även ifall du tittar från en vinkel. Vad de inte gillar är att det finns en risk för "innebrända" bilder ifall du tittar på mycket statiskt innehåll.

 

whathifi.com, 2019, ger LG C9OLED 5/5 stjärnor och tycker att TV:n är; "naturlig, dynamisk och rik" i bilden. De gillar även designen, kontrasterna och att ljudet är starkt. När de presenterar nackdelarna så nämner även de att HDR-ljusstyrkan är begränsad och att Samsung är lite bättre när det kommer till just det. De tycker även att "Smart-TV"-menyn är invecklad.


whathifi.com, 2019, gillar OLED TV:n från Philips och ger den 5/5 stjärnor. De gillar bl.a. de ljusa bilderna och det balanserade ljudet. De nackdelar som tas upp är hudtonerna ibland inte är perfekta samt att andra TV-apparater hanterar rörelser bättre. Utöver det tycker de att Philips 55OLED803 är en briljant TV och att den, i viss mån, är bättre än vissa TV-apparater från LG, vår premiumvinnare.

 

Tideningen ljudochbild, 2018, testade den större versionen (65") av Philips OLED803 och ger den 5/6 stjärnor. De gillar designen, den starka bildkvaliteten och ambilight som sätter rätt stämning i rummet. När det kommer till saker de inte gillar så nämns det att skärmen inte har de mest neutrala färgerna samt att ljudet inte är på samma nivå som bilden.

 

techradar.com, 2018, gav Philips 55OLED803 5/5 stjärnor med motiveringen att den bl.a. levererar superb detalj och kontrast. De gillar även bildprestandan med HD och 4K och ambilight. De gillar inte att det bara finns två HDMI-ingångar för fullt-specifierad 4K.

 

Tidningen M3, 2018, testade testade den större versionen (65") av Philips OLED803 och ger den 4/5 stjärnor. De tycker att Philips-TV:n levererar "strålande HDR, grym svärta och en väldigt speciell färgåtergivning". Utöver det så gillar de ljudet, Ambilight och uppskalningen. När det kommer till nackdelar nämner de att TV:n inte är optimal för spel och att den kräver en del justeringar samt att operativsystemet är förvirrande.

 

Tidningen Råd & Rön gav Samsung UE55NU8045 69 poäng i sin sammanställning över 153 TV-apparater i augusti 2018. Det är bland de högsta poängen av de mer prisvärda apparaterna och kan jämföras med testvinnaren som fick 78 poäng, men som kostar mer än dubbelt så mycket.

 

Ljud & Bild testade Samsung UE82NU8005 i juli 2018 och gav den betyget 5 av 6. Denna stora 82 tums variant i NU8-serien fick dessutom utmärkelsen "Särskilt rekommenderad". Tidningen menar att "Samsung-skärmen serverar en kolossalt stor, skarp och detaljerad bild med förvånansvärt få svagheter i prisklassen. Svärtan är också bra, faktiskt bland det bättre vi har sett på en kant-LED-skärm. Om sanningen ska fram så finns det få andra skärmar som vi hellre skulle vilja titta på fotboll, tennis eller andra sporter på. Det här är en jätteskärm som vi verkligen kan rekommendera!"

 

Eftersom Samsung UE55NU8045 är en relativt ny modell och det därför inte kommit så många tester och konsumentomdömen på denna ännu, tittar vi även på vad experter och konsumenter sagt om den tidigare modellen, Samsung UE55MU7005:

 

PC-tidningen har också testat Samsung UE55MU7005 och de gav TV:n 8,1 av 10 poäng. De skriver; "Det tar en kvart från att vi bär in UE55MU7005 genom dörren till att den är installerad med såväl tv-kanaler som anslutning till internet. Samsungs tv är verkligen enkel att använda."

 

Tidningen M3 testade denna TV i juni 2018 och inledde med rubriken "Wow, vilken bild." Sammanfattningsvis menar tidningen att LG OLED55C8PLA är "en av de bästa tv-modellerna de testat, med brutalt bra svärta, rik kontrast och naturtrogna färger." Betyget blev 9 av 10 och den fick dessutom utmärkelsen "M3 rekommenderar".

 

Tidningen Råd & Rön har testat hela 153 TV-apparater och redovisar alla dessa i en lång lista från augusti 2018. Överst på tronen och ensam med 78 poäng står vår bäst i test-vinnare; LG OLED65C8PLA.


Ljud & Bild testade LG OLED55C8PLA i juni 2018 och summerar med: "Av alla OLED-serier som LG har i år (B-C-E-G-W) är C8-modellen förmodligen den allra mest spännande. Den har fått allt bildgodis från toppmodellerna, utan att priset fullständigt skjutit i höjden. LG-skärmen levererar en enastående svärta och kontrast, plus knivskarpa detaljer och mjuka rörelser. Den visar både nya och gamla inspelningar från sina bästa sidor. För dig som är passionerat intresserad av bildkvalitet är LG:s nya OLED en av de bästa TV-apparaterna som går att köpa." Betyget blev 5 av 6 och den fick också utmärkelsen "Särskilt rekommenderad" av tidningen.

 

EISA delade i augusti 2018 ut priset Bästa OLED-TV 2018-2019 till storebror LG OLED65E8. De skriver bland annat; "Med sin 65-tums E8 har LG släppt en överlägsen och enormt mångsidig UHD HDR-TV, där den fantastiska bildkvaliteten bara är en del av berättelsen."

 

Avforums gjorde en synnerligen grundläggande test av LG OLED55C8PLA i maj 2018 och delade efteråt ut högsta möjliga betyg, 10 av 10, till denna TV. De summerar med; "LG C8 är den mest kompletta TV jag någonsin testat. Om jag skulle köpa en OLED-TV nu skulle LG C8 utan tvekan stå högst upp på min önskelista. Detta blir vår nya referensprodukt för 2018!"

 

Techradar undersökte LG OLED55C8/OLED65C8 i maj 2018 och gav den högsta betyg 5 av 5. De lyfter bland annat fram att denna TV har underbar bildkvalitet, omfattande funktioner, mycket effektiv smart plattform samt snygg design.

 

What HI*FI testade denna TV i april 2018 och summerade med orden; "Individuellt små men signifikanta förbättringar gör C8 till en utmärkt allround TV." Betyget blev hela 5 av 5 och de menar att 2018-års modell "har ljusare och skarpare bild än förra årets modell, snyggt utseende och många bra appar installerade."

 

Tidningen Råd & Rön har 164 testade TV-apparater i sin lista från september 2018 och överst hittar vi LG OLED 65C8 med 78 poäng. Andraplatsen delas av fyra TV-apparater: LG OLED 55C7V (som vi hade som vinnare på Bäst i test Guiden under 2017-2018), LG OLED 55B8, Panasonic TX-55FZ950E samt Sony Bravia KD-65AF8 som alla får 77 poäng av tidningen.

Den tidigare ohotade tillverkaren Samsung har det motigt nu och av de 25 översta platserna går bara 6 till Samsung, medan LG tar 13 av placeringarna på Topp 25-listan.

Längst ned på denna långa lista hittar vi TV-apparater från Philips och TCL. Dessa tillverkare ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha den bästa TV:n 2018.

 

EISA delade i augusti 2018 ut priser inom kategorin "Bästa TV". Några av vinnarna denna gång var:

* Bästa LCD-TV 2018-2019: Samsung QE65Q9FN med orden; "Bildkvaliteten är imponerande med 65Q9FN:s användning av Full Array Local Dimming (FALD)-teknologi, som drivs av Samsungs Q-Engine-bildbehandling, vilket resulterar i bilder med enastående skönhet."

* Bästa OLED-TV 2018-2019: Blev LG OLED65E8 med omdömet; "Med sin 65-tums E8 har LG släppt en överlägsen och enormt mångsidig UHD HDR-TV, där den fantastiska bildkvaliteten bara är en del av berättelsen."

* Bästa köp OLED-TV 2018-2019: Är enligt EISA Philips 55OLED803 som får följande motivering; "Philips kombinerar den senaste 2018 OLED-panelen med sin reviderade P5-bildmotor för fantastiska resultat med den här 55"-modellen, samtidigt som den har ett frestande pris."

* Bästa A.I. TV 2018-2019: Vinnare blev LG 65SK9500PLA och juryn menar att; "AI systemet fungerar med befintliga Google Assistant och Amazon Alexa-enheter, vilket gör kanalval, inmatning och andra justeringar möjliga via röstkommando. Detta är en A.I. TV med utmärkta anslutningar och intuitiva funktioner som är vettiga för den enskilda användarens behov."

 

Tidningen M3 gjorde ett test i juli 2018 för att få fram den bästa 55" TV:n. Fokus låg på bildkvalitet, smart-tv-gränssnitt och extrafunktioner och prislappen under 10 000 kronor. Det blev hela tre TV-apparater som fick dela på förstaplatsen med 8 av 10 poäng. Dessa var Panasonic 58EX700, Samsung UE55MU7005 och Sony 55XE8505. Samtliga dessa får utmärkelsen "M3 rekommenderar" och bra omdömen av tidningen.

 

Tidningen M3 letade efter den bästa 65 tums TV:n 2018 och efter sin undersökning i juni utsåg de LG OLED65C8 till bäst i test. Denna TV var den enda som fick 9 av 10 poäng och omdömet lyder; "Det råder inte något tvivel om att LG återigen visar var skåpet ska stå. Det här är en av de bästa modellerna vi har fått in, med grym svärta, rik kontrast och naturtrogna färger. Däremot känns det kanske inte helt nödvändigt att uppgradera om du redan har förra årets modell, och det finns en hel del pengar att spara genom att välja en sådan istället om du ska köpa ny tv."

 

Tidningen Råd & Rön har 115 testade TV-apparater i sin lista från juli 2018 och överst hittar vi LG OLED 55B7V samt LG OLED 65C8. De får 80 respektive 78 poäng av tidningen. Även de efterföljande platserna tillhör TV-apparater från LG, då med OLED 55C7V samt SK8500-modellerna.

 

Tidningen M3 testade den exklusiva Samsung 65Q9FN i maj 2018 och gav den betyget 8 av 10. Det skriver i sitt omdöme; "Letar du efter en ljusstark tv är det den här du ska satsa på, likaså om du främst tänker använda tv:n för spel. Bildkvaliteten når dock fortfarande inte upp i nivå med de främsta oled-modellerna."

 

Tidningen M3 testade Philips Oled 873 i april 2018 och tilldelade den 8 av 10 poäng samt utmärkelsen "M3 Rekommenderar". Omdömet lyder: "Philips fortsätter på sin inslagna väg och finputsar det som var bra med förra årets oled-variant. Mjukvaran är kanske något ogenomtänkt på sina håll och fjärrkontrollen är i behov av en uppdatering, men i övrigt är Oled 873/12 en riktigt, riktigt lovande start på tv-året."

 

Aftonbladet letade efter den bästa TV:n under 6 000 kronor i mars 2018 och testade därför 10 olika modeller. I storleken 55 tum fick LG 55UJ630V högst betyg, 5 av 5, och omdömet "ett kalasbra köp". Bland de mindre TV-apparaterna på 40-43 tum blev flera högt placerade med betyget 4 av 5. Här hittar vi LG 43UJ670V, Samsung UE40MU6195 och Philips 43PUS6432.

 

Tidningen M3 ställde 5 TV-apparater mot varandra i februari 2018 för att hitta den bästa 55-tummaren under 15 000 kronor. Bildkvalitet, smart-tv-gränssnitt och extrafunktioner (t ex mediaspelare, PVR och skärmspegling) var de viktigaste delarna i detta test. Vinnare och bäst i test blev LG OLED55B6 som fick betyget 9 av 10 och tidningen konstaterar att detta är "en riktigt prisvärd tv".

 

Tek.no letade i februari 2018 efter den "bästa och billigaste 55 tums TV:n med Ultra HD". Bäst i test blev Samsung UE55MU6195 som fick 8 av 10 poäng. Den blev vinnare eftersom den bland annat har mycket bra bildkvalité och är mycket lättanvänd.

 

Tidningen M3 testade flaggskeppet Samsung QE65Q9F i december 2017 och tilldelade den 7 av 10 poäng. Tidningen skriver att det är en snygg TV med påkostad design och en av de mest användarvänliga TV-apparaterna som de testat. Fjärrkontrollen är också trevlig men när det kommer till bilden så når den inte upp till samma nivå som OLED-apparaterna från Philips, Panasonic, LG och Sony - särskilt inte när det gäller svärtan.

 

Aftonbladet gick igenom den nya TV-tekniken i december 2017 och listade sedan bra TV-apparater i två kategorier; Toppmodeller och Bra 4K-TV. Bland toppmodellerna fick LG OLED65G7V och Philips 55POS9002 de högsta poängen, 4 av 5. Bland de mer prisvärda TV-modellerna utmärkte sig LG 60UJ750V och Sony Bravia KD-55XE9005 med högsta poäng, även här 4 av 5. TV:n från LG fick dessutom utmärkelsen "Bästa köpet".

 

Ljud & Bild har testat  Samsung QE55Q7F i december 2017 och tilldelade den betyget 5 av 6. Tidningen blev imponerad över en snygg design, hög byggkvalitet och bra användarvänlighet medan de anser att en OLED-TV ändå är bättre på svärta. De skriver vidare att TV:n har läcker färgåtergivning, bra ljusstyrka och jämna rörelser vilket gör Q7F till en utmärkt TV. Den tilldelas därför utmärkelsen "Särskilt rekommenderad" av Ljud & Bild.

 

Tidningen Råd & Rön har 166 testade TV-apparater i sin lista från december 2017 och överst hittar vi två apparater med den senaste tekniken; LG OLED 55B7V samt LG OLED 55C7V. De får 80 respektive 78 poäng. Fortfarande är det dock Samsung som har flest testvinnare och innehar 14 av de 23 översta platserna, genom sin genomgående höga kvalité på TV-apparater.
Längst ned på denna långa lista hittar vi billigare TV-apparater från Philips, LG och Panasonic. Att bara välja "rätt" tillverkare, går alltså inte om du vill ha det bästa. Det gäller att även vara noga med vilken modell du köper, menar tidningen.

 

Tidningen M3 testade Panasonic Viera TX-65EZ950E i september 2017 och tilldelade den 8 av 10 poäng. Prislappen är hög men den får ändå utmärkelsen "M3 rekommenderar". Tidningen summerar; "Det här är en riktigt häftig tv som imponerar stort bildmässigt och som samtidigt känns väldigt påkostad. Apputbudet är inte det bästa men TV:n är superenkel att använda och här finns extremt många bildinställningar att grotta ned sig i."

 

Ljud och Bild testade LG OLED55B7V i augusti 2017 och gav den högsta möjliga betyg; 6 av 6. Tidningen skriver; "Vidunderlig bild! Det tar bara ett par sekunder att konstatera att LG OLED55B7V:s prestanda enkelt kan mäta sig med de bästa LCD-skärmarna där ute när det gäller svärta och kontrast. Inte bara det – den påminner mycket om LG:s egen (och mycket dyrare) E7-modell i ren och skär bildkvalitet!"


EISA har delat ut priser och utmärkelser inom kategorin "Bästa TV 2017-2018". Vinnarna inom de olika områdena blev:

* Bästa LCD-TV blev LG 55SJ850V med omdömet; "LG:s mellanklass-tv på 55 tum är en suverän allround-tv som matchar sitt användarvänliga webOS 3.5-gränssnitt med en färgrik och ljusstark bild."

* Bästa Smart-TV blev Samsung QE55Q7F som får omdömet; "Samsung fortsätter tänja på gränserna när det gäller tv-design och användarvänlighet – QE55Q7F är smart på många sätt."

* Bästa OLED-TV blev LG OLED65E7 som får omdömet; "LG:s OLED-teknologi ger betraktaren superb kontrast med absolut svärta och ljusstarka högdagrar, plus fantastiska färger som inte mattas av oavsett betraktningsvinkel, och ändå har OLED65E7 bättre prestanda inom nyckelområden jämfört med föregångarna."

 

Tidningen M3 testade Sony Bravia KD-65A1 i juni 2017 och gav den betyget 8 av 10. Tidningen skriver; "Sony KD-65A1 är en tv som bjuder på riktigt bra bild och alla funktioner du kan förvänta dig i en ny high-end-tv. Och några till. Prislappen är dock därefter, men om du är beredd att betala ordentligt för det bästa och uppskattar designen, lär du inte bli besviken."

 

Ljud & Bild testade Samsungs flaggskepps-TV QE65Q9F i juni 2017 och konstaterade att tillverkaren lyckats höja bildkvaliteten ytterligare, jämfört med förra årets toppmodeller. Framför allt när det gäller ljusstyrka och färgåtergivning. Fortfarande är dock svärtan och betraktningsvinkeln bättre på en OLED-TV. Betyget blev 5 av 6.

 

Tidningen M3 testade LG:s OLED-TV med namnet LG OLED55B7V i maj 2017. Denna TV fick betyget 8 av 10 och tidningen konstaterar att den har mycket bra svärta och kontrast, ett snabbt och lättjobbat gränssnitt samt snygg design. Priset är dock högt och den har en fjärrkontroll som inte passar alla.

 

Tidningen M3 testade OLED-TV:n Philips 55POS901F i februari 2017 och tilldelade den betyget 8 av 10. De konstaterar att detta är "den bästa oled-tv:n du kan köpa just nu... men LG och Sony har nya apparater på gång inom bara några månader...med helt nya paneler".

Priset runt 30 000 kronor är avskräckande och även om TV:n kan rekommenderas, är det bättre att vänta på konkurrenternas OLED-TV som kommer under 2017.

 

Aftonbladet testade de bästa 55-plussarna med nya 4K-tekniken i december 2016 för att utse den bästa TV inför 2017. Bäst i test blev Samsung UE65KS7005 som fick 4 av 5 poäng och omdömet; "7000-serien är den billigaste i Samsungs tv-lineup 2016. Men det innebär inte att den är dålig. Tvärtom. Det är en mycket bra 65-tummare med bra ljud och bra bild och gott om anslutningsmöjligheter."

Lika många poäng, 4 av 5, fick även den betydligt dyrare Panasonic Viera TX-58DX800E som därmed fick dela förstaplatsen med Samsung.

 

EISA har delat ut priser och utmärkelser inom kategorin "Bästa TV 2016-2017". Vinnarna inom de olika områdena blev:

* Bästa TV-köp blev Samsung UE55KS9000 med omdömet; "Denna 55 tums TV kombinerar fantastisk design med en överlägsen prestanda. Det är en perfekt partner för HDR, 4K och HD-källor."

* Bästa Smart-TV blev LG UH770V med orden: "En omdesignad fjärrkontroll gör användarupplevelsen bättre än någonsin... handhavandet är intuitivt och roligt...och med stöd för både HDR 10 och Dolby Vision videoformat matchar LG smarta färdigheter med bra bild".

* Bästa High End-TVblev LG OLED65G6V och denna TV får motiveringen: "För bildkvalitet i referensklass behöver man inte leta längre än denna 65-tums OLED-TV. Bildkvaliteten är exemplariskt, med ett enormt kontrastomfång som möjliggjorts genom panelens oöverträffade svartnivå plus naturliga, ljusa färger och silkeslena rörelser."


Tidningen M3 ställde i oktober 2016 frågan; Vilken är den bästa smart-tv:n 2016? Efter tester av fyra av de bästa TV-apparaterna just nu, kom de fram till att Samsung UE65KS9005 är värd denna titel. Den fick 9 av 10 poäng, utsågs till bäst i test och blev vinnare med omdömet; "Det här är en riktigt grym tv för dig som uppskattar bra bildkvalitet och som vill vara framtidssäker med HDR och en bra plattform för smart-tv-appar. Tv:n är blixtsnabb, bra på uppskalning, erbjuder massor av bra finesser och är superenkel att använda."

 

Ljud & Bild testade sex nya 55" TV-apparater i oktober 2016 och skriver: "Vi har samlat ihop ett knippe av de mest intressanta modellerna i prisklassen runt 13 000 kronor och blev positivt överraskade över bildkvaliteten!"

Bäst i test blev Samsung 55KS7005 som fick hela 28 av 30 möjliga poäng och omdömet; "55KS7005 har genomgående mycket att erbjuda: snygg design, utmärkt användarvänlighet och framför allt en gnistrande bra bild. Samsung-skärmen är faktiskt den enda i testet som kan ge en någorlunda fullvärdig upplevelse av de nya HDR-formaten."

 

Tidningen M3 letade i oktober 2016 efter den bästa smart-tv:n under 6000 kronor. Det handlade om TV-apparater i storleksklassen 42-50 tum och av de 5 testade apparaterna utsågs Philips 43PUT6401 till bäst i test med 8 av 10 poäng. Den blev vinnare bl.a. för att den har 4k med bra bildkvalitet, överraskande bra ljud och gott om anslutningar.

Lika många poäng, 8 av 10, fick även Samsung UE49K5605 som därmed tar andraplatsen. Det mest positiva med denna TV är att den är större än testvinnaren, har bra bildkvalité samt ett enkelt och smidigt smart-system.

 

DinSide (Norge) ställde tre högaktuella TV-apparater mot varandra i ett jämförelsetest i augusti 2016. Det handlade om Samsung UE55KS7005 mot Sony Bravia KD-55XD8505 och LG 55UH850V. Bäst i test, efter en noggrann och grundlig undersökning, blev Samsung UE55KS7005. Den fick högsta betyg, 6 av 6, och tidningen summerar med orden; "Samsungs TV imponerade mycket på oss i detta test. Den har den bästa bilden och erbjuder dessutom den bästa användarupplevelsen. Lägg därtill att den faktiskt också är billigast, så förstår du varför vi tycker att detta är det klart bästa köpet av dessa tre." Silvermedaljen gick till TV-apparaten från LG, som fick 5 av 6 poäng.

 

Tidningen M3 gjorde ett test av Samsung UE65KS9005 under augusti 2016. Omdömet lyder; "Färgerna och ljusstyrkan imponerar liksom djupet i bilden. Svärtan är näst intill perfekt och menysystemet övertygar." Nackdelarna var att den kostar närmare 30 000 kronor och liksom många andra platt-tv, bara har ett mediokert ljud.

Betyget blev ändå 9 av 10 och TV:n fick också utmärkelsen "M3 rekommenderar".

 

Norska TEK testade Samsung UE55KS7005 i juli 2016, blev lyriska över vad de fick se och gav TV:n högsta möjliga betyg; 10 av 10. Fördelarna är bl.a. att den har mycket fina och exakta färger, bra svärta, snygg design och att den skalar upp till UHD väldigt bra. Slutsatsen lyder; "Med Samsung UE55KS7005 har företaget en stark kandidat till Årets bästa TV 2016. Just nu kan vi inte komma på någon annan modell som är i närheten av ge dig så mycket TV för pengarna."

 

Aftonbladet riggade upp 15 tv-apparater i ett tredelat test under juli 2016, för att se vilken TV som är bäst just nu. Tidningen konstaterar att "Den höga upplösningen från 4K/Ultra HD och den avancerade bildtekniken har gjort att bildkvaliteten blivit extremt bra [...] Men det är bara LG av de stora tillverkarna som fortfarande stoppar in 3D. Efterfrågan på 3D och tillgången på 3D-filmer är för låg helt enkelt."

Bästa 4K-TV är LG 55UH770V och Panasonic Viera TX-58DX800E som båda får högsta betyg, 5 av 5.

Bästa stora TV (60-75") är LG 60UF695V och Philips 65PFT6520 som båda är prisvärda och bra TV-apparater och därför tilldelas 4 av 5 poäng.

Bästa billiga TV-apparat är Hitachi 50HZT66 och Sony Bravia KDL-55W808C som båda får 4 av 5 i betyg av Aftonbladet.

 

EISA har som vanligt delat ut flera priser och utmärkelser inom kategorin "Bästa TV". Vinnarna 2015-2016 blev som följer:

* Priset som Bästa TV-köp går till Philips 55PUS7600 med motiveringen "Att lyckas kombinera utmärkt bildkvalitet, trevliga ljudprestanda och ett modernt smart-TV-OS i ett attraktivt skal är en bedrift, särskilt om priset är lågt. Och ändå är det precis vad Philips har uppnått med 55PUS7600."

* Priset Bästa Smart-TV går till LG 65UF950V tillsammans med orden: "Som smart TV-paket är det värt det högsta av beröm."

* Priset Bästa High End-TV går till Samsung UE65JS9500 och denna TV får motiveringen "Med en maximal ljusstyrka på närmare 1 000 nits och stöd för HDR-material (High Dynamic Range) sätter Samsungs flaggskepp anno 2015 en ny standard för TV-teknik, vilket ger en bild med revolutionerande ljusstyrka."

 

Ljud & Bild testade fem stora (65 tum) och avancerade TV-modeller i juni 2016 och konstaterade att det är värt att lägga lite extrapengar för att uppnå en god bildkvalité. Inte minst för att få en apparat som fungerar bra under sportevenemang, vilket är en av de mest krävande sakerna för en TV att visa. Bäst i test blev Sony Bravia KD-65XD9305 som hade den bästa bildkvalitén. Den tilldelades 24 av 30 poäng. Sett till poäng, blev dock vinnaren Samsung UE65KS9005 som fick 27 av 30 poäng i detta test.

 

Tidningen M3 testade Panasonic TX-65DX780E i maj 2016 och konstaterade att det är en lyxig smart-tv med superbra bild och läcker design. Trots att prislappen avskräcker får den betyget 9 av 10 och utmärkelsen "M3 rekommenderar".
Så högt ska du placera din TV på väggen

Med de nya platta, och relativt lätta, TV-apparaterna finns också möjligheten att montera sin nya TV på väggen. Men på vilken höjd ska du hänga upp din TV? Visserligen är det en smaksak, men det finns några värdefulla tips att tänka på:

 

* För det första är det en TV du ska sätta upp, inte en tavla. Tänk i vilken höjd de tidigare TV-apparaterna stod och att det fanns en anledning till att de var i den höjden.

 

* Rätt monteringshöjd får du enligt de flesta experter genom att sätta TV:n i ögonhöjd. Sätt dig alltså i soffan och kontrollera att du har mitten på din TV-ruta "mitt framför dig". Det brukar innebära att nederkanten på TV:n är ca 60-80 cm ovanför golvet.

 

* Prova gärna att höja TV:n en aning när du hittat mitten, så att du har en tredjedel av TV:n under ögonhöjd och två tredjedelar över ögonhöjd. Känns detta bättre för dig, så välj denna höjd istället - men helst inte högre än så.

 

Det kan se lite lustigt ut till en början att hänga sin TV "så lågt", men dina ögon kommer att tacka dig. Hänger du för högt ökar risken både för huvudvärk och ögonvärk efter ett par timmars TV-tittande.

 

Kom ihåg - du behöver inte köpa väggfästet hos din TV-handlare. De har ofta låga marginaler på sina dyra produkter och vill därför sälja tillbehör och inte minst  onödiga försäkringar till dig, när du väl beslutat dig för ett inköp. Gå inte på det! Köp ett väggfäste hos någon annan istället, som t.ex. hos Kjell & Co.

 Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa Smart TV önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den TV som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Smart TV

 

För att få den bästa TV-upplevelsen under vintern, kan det vara intressant att läsa om den bästa Blu-ray spelaren samt den bästa spelkonsolen. Du kan förstås också koppa in en  bärbar dator till denna TV, för att t.ex. spela upp filmer.

 

Eftersom det blir en del pengar att lägga ut för en ny TV, kanske du vill ha förslag på lån. Läs här om dina möjligheter att få ett banklån trots betalningsanmärkning

 

Se till att du får mer tid att njuta av din nya TV, genom att studera våra  tester på diskmaskiner. Och med den bästa tvättmaskinen får du kläderna rena på kort tid efter en svettig match på TV.

 

Oj! Tog bläcket slut när du skrev ut sidan? Ingen fara, du kan få en ny bläckpatron för bara 1 kr! Beställer du innan klockan 19:00 skickas den redan idag.
Ta mig till toppen av testet!Philip Andrén

Bäst i test: Platt-TV

Testet skrevs och uppdaterades senast