icon-cookie
The website uses cookies to optimize your user experience. Using this website grants us the permission to collect certain information essential to the provision of our services to you, but you may change the cookie settings within your browser any time you wish. Learn more
I agree
blank_error__heading
blank_error__body
Text direction?

Annie Ritz and Daniel Rabin reconfigure 1960s house in LA to create bright and open interior

Share:

Architects Annie Ritz and Daniel Rabin have altered the layout of a "cramped" home in Los Angeles to maximise space and natural light.

Named The Little-Big House by the clients, the project involved gutting the interior of the property and reorganising the rooms to create the illusion of greater space.

The Little-Big House by Annie Ritz and Daniel Rabin

"We took on the task of transforming a cramped, poorly sub-divided 1960s house into an open, hip, hillside home," said the duo.

Most of the floor area is situated on the ground level, with the main bedroom upstairs, alongside a bathroom occupying a thin room.

The Little-Big House by Annie Ritz and Daniel Rabin

During the renovation, the guest bedroom and kitchen were both relocated to create a more fluid series of spaces. A light material palette and minimal furnishings also gives the impression of extra room.

A low wood-fronted unit wraps around three sides of the living area, creating storage and an L-shaped window seat on either side of a ridged wall around an electric fireplace.

The Little-Big House by Annie Ritz and Daniel Rabin

"Built-ins, a textural fireplace and custom seating helped to distinguish each living zone and give the open space definition," said Ritz and Rabin.

A freestanding dining table is placed in front of a large window that offers a view of the hills beyond, and beneath a large bell-shaped lamp by Danish brand Normann Copenhagen.

The Little-Big House by Annie Ritz and Daniel Rabin

The kitchen area features a marbled countertop and splashback, with cupboard fronts in a very pale green. From here, a sliding glass door provides access to a small patio.

Walls and ceilings were painted white, while a wood floor links the living spaces together. Shelving installed high up helps to keep clutter out of the way.

The Little-Big House by Annie Ritz and Daniel Rabin

"To overcome the narrow footprint of the master bathroom, we opened up the ceiling, added a skylight, and combined a continuous graphic tile with a light material palette," said the architects.

Along with the tiles, the bathroom has copper fixtures and fittings that provide accents against the light walls and black sink unit.

Photography is by James Elliot Bailey.

Subscribe to our newsletters

Dezeen Daily is sent every day and contains all the latest stories from Dezeen.

Dezeen Weekly is a curated newsletter that is sent every Thursday, containing highlights from Dezeen. Dezeen Weekly subscribers will also receive occasional updates about events, competitions and breaking news.

We will only use your email address to send you the newsletters you have requested. We will never give your details to anyone else without your consent. You can unsubscribe at any time by clicking on the unsubscribe link at the bottom of every email, or by emailing us at privacy@dezeen.com.

For more details, please see our privacy notice.

Thank you!

You will shortly receive a welcome email so please check your inbox.

You can unsubscribe at any time by clicking the link at the bottom of every newsletter.

Measure
Measure
Related Notes
Get a free MyMarkup account to save this article and view it later on any device.
Create account

End User License Agreement

Summary | 4 Annotations
Architects Annie Ritz and Daniel Rabin
2017/03/13 12:59
During the renovation, the guest bedroom and kitchen were both relocated to create a more fluid series of spaces.
2017/03/13 12:59
The kitchen area features a marbled countertop and splashback, with cupboard fronts in a very pale green.
2017/03/13 13:00
"To overcome the narrow footprint of the master bathroom, we opened up the ceiling, added a skylight, and combined a continuous graphic tile with a light material palette
2017/03/13 13:01